Jak tak pozoruji, spousta našich známých očekává v dohledné době čápa nebo vránu. Jsou to snad všichni, kterým jsme loni ze zdravotních a technických důvodů nemohli jet na svatbu a ještě několik dalších lidí. Jelikož mi už svého Jiříka máme, mohu konstatovat, že jsem jejich (tj. vaším) zkušenějším kolegou a tudíž vám mohu předávat rozumy a moudra, které já už mám, a vám se třeba mohou také hodit. A to mě baví bejt ten, co je chytrej :-).

Proto jsem se rozhodl, že pro ně sepíšu několik typů, k tomu, coby se jim mohlo hodit.


Prvním mým typem je předporodní kurz

Prvním mým typem je porodní nebo předporodní kurz. Zdá se, že je to něco, co sice není povinné, ale co je velkým fenoménem. Předporodní kurzy vede snad každá porodnice. Minimálně jej tedy pořádaly obě porodnice, mezi kterými jsme se rozhodovali porodit my – Pelhřimov a Havlíčkův Brod. Který kurz jsme nakonec absolvovali my? Ani jeden. Narazili jsme totiž na internetu na online kurz Porod bez obav, díky kterému nám odpadlo dojíždění do porodnice.

Pokud vás tento typ zaujal, vyzkoušejte si 2 lekce zdarma.

Další mé typy

Další mé typy vycházejí právě z kurzu Porod bez obav. Je to několik střípků, co si ještě pamatuju, ale rozhodně sem nebudu psát všechno. To by bylo na hodně dlouho. Teď sem sčítal délku všech videí od Majky (autorka programu) a zjistil sem následující Čísla. Samotný kurz (13 lekcí) trvá skoro 9 hodin, bonusy pak ještě hodinu a dárky další 2 hodiny.

A teď k mým typům:

  • Před porodem se doporučuje sepsat porodní plán, abyste si udělali dopředu přehled o průběhu porodu. Váš porodní plán by měli doktoři respektovat. Do porodního plánu je dobré také napsat, že v případě, že žena nebude schopná komunikovat, pověřuje manžela rozhodovat o dalším průběhu porodu.
  • Porod většinou nezačíná prasknutím vody, ale kontrakcemi. K porodu většinou stačí jet, až když se kontrakce opakují asi hodinu po 5 minutách (u prvorodiček; u těch, co již rodily, tak dřív).
  • Je dobré, aby byl u porodu také tatínek (byl u počátku těhotenství, tak ať je i u jeho konce) a je ženě oporou při porodu. Měl by plnit aktuální potřeby maminky a měl by se jí také ptát, co právě potřebuje tak, aby mohla jednoduše odpovídat pouze ano-ne a nemusela vymýšlet, co vlastně potřebuje.
  • Epidurál sice snižuje porodní bolesti, ale má i své nevýhody, jako například to, že je žena napojena na přístroje a nemá možnost se příliš pohybovat.
  • Určitě nechtějte urychlit porod tlačením na břicho – může to mít fatální následky jak pro maminku, tak pro dítě. U nás je to sice už přes půl století zakázaný, ale prý se s tím v porodnicích můžete stále setkat.
  • Při kontrakcích v druhé porodní době se obecně radí „tlačit“, ale tlačením se zavírají kruhové svaly – nejen oči, pusa, konečník, ale právě i porodní cesty. Spíše se doporučuje hučení „óóóóó…“, kdy se svaly uvolňují a děťátko může být lépe protlačeno ven.
  • K urychlení porodu může pomoci teplá sprcha a doporučené cviky, které je vhodné se naučit před porodem.
  • Možnou ochranou před nastřižením hráze je jí několik týdnů před porodem masírovat. Ovšem nemusí to vždy stačit.
  • Při výběru porodnice je vhodné se zaměřit, zda splňuje naše požadavky (např. plný rooming, podpora kojení hned po porodu, …)
  • Bezprostředně po porodu se doporučuje bonding, což je přiložení dítě na matčinu hruď. Jedním ze způsobů, jak prodloužit délku bondingu je nepřestřihávat hned pupečníkovou šnůru, ale nechat jí dotepat. Navíc to miminku pomáhá s okysličováním, než začne pořádně dýchat.
  • V období šestinedělí se nedoporučuje přijímat doma návštěvy a ponechat klid matce a dítěti na zotavení po porodu. Údajně prý světem kolují báchorky, jak indiánka zdrhá na koni, cestou si seskočí, porodí, nasedne na koně a jede dál. A že tedy když toto není problém, nemůže být pro novopečenou maminku problém obsluhovat hosty. Jo, houby s octem.
  • Je mýtus, že by některá matka neměla pro své dítě dost mléka a musela by jej přikrmovat. Je však potřeba porozumět kojení a znát správné techniky kojení. Je také vhodné upozornit, že ne všechny techniky mohou mamince vyhovovat.
  • U novorozenců je dobré si všímat, kdy chtějí spát (mnou si oči, zívají). Pokud se nedají hned spát, jsou pak přetažené a nemohou usnout. Lze je pak sice uspat, například vožením v autě, ale je to nepraktické, protože to pak začnou před spaním vyžadovat. Kromě toho miminka nesnášejí změny mezi tím, co spí. Pokud je po probuzení něco jinak než před tím, co usnuli, stresuje je to.

Tak, to by bylo mých pár typů k porodu. Jenom bych ještě doplnil, že je to z mého pohledu – muže. Lucka to vidí trochu jinak. Také musím přiznat, že sem oproti Lucce neviděl všechny lekce. Takže tenhle článek je asi spíš pro tatínky. Možná by stálo za to, kdyby to Lucka napsala ze svého pohledu. No, uvidíme, jestli se jí bude chtít :-).

Možná vás napadne, jestli bychom vám neposkytli své přihlašovací údaje, abyste za kurz nemuseli platit. No, neposkytli. Neradi bychom totiž, kdyby nám pak kvůli tomu zablokovali náš účet. Přeci jenom bychom si tento kurz rádi zrekapitulovali před dalšími porody. Jestli vás tento kurz opravdu zaujal, nebojte se ho koupit. A jestli budete chtít ušetřit, využijte spíš příspěvku od své zdravotní pojišťovny. Jsou prý i takové, které vám proplatí dokonce celý kurz. VZP to teda zrovna není :-(.

Doufám, že vám přišly mé postřehy vhod. A pokud víte o někom, komu by se mohly také hodit, směle s ním tento článek sdílejte :-).