Film Druhá šance patří u nás s největší pravděpodobností k méně známým, skoro až neznámým titulům (ale titulky pro něj přeloženy jsou). Já se k tomuto filmu dostal úplnou náhodou, když mi jednoho běžného odpoledne poslala spoluanimátorka Lída klip „Michael w Smith - All in the Serve“. Přestože sem v něm rozuměl tak každému dvacátému slovu, zalíbil se mi a vydal sem se po pátrání filmu, z něhož byly brány úryvky do klipu. Úspěchu jsem se dočkal právě u tohoto filmu.

Film vypráví příběh z jednoho města, jedné církve a dvou různých komunit, světů. Obě tyto komunity založil pastor Jeremiáš Jenkins. První komunitu Second Chance Community založil v 60. letech pro „beznadějné“ případy – lidi, kteří žijí v chudobě a špíně, kde je kriminalita, drogy a prostituce na denním pořádku. Tuto komunitu mu pomáhal vést jeho pomocný pastor Jake Sanders, který svého času patřil také mezi kriminálníky.

Jak léta plynula, přesídlil Jeremiáš mezi kravaťáky, místní smetánku, kde založil komunitu Skála. Tuto komunitu nejlépe popíší její dvě základní vlastnosti. Jednak je to její kostel, který je víceméně multimediální koncertní síň, což je tak trochu práce Jeremiášova syna Ethana, nadaného hudebníka a nadějného nástupce svého otce pastora Jeremiáše. Druhou vlastností této komunity je právě bohatství. Komunita často uspořádává sbírky „na dobrou věc“ a pilně se zapojuje do budování města. Jednou z jejich aktivit je i každoroční sbírka na pomoc pro Druhou šanci. Je samozřejmé, že se kolem toho musí dělat velké haló, aby to všichni věděli a více přispívali. Protože však na jednu sbírku přizvou jako hosta Jakeho a Ethan jej přes výslovný zákaz pustí k mikrofonu, dozví se svět, že není vše takové jaké se zdá být.

Tímto okamžikem nastává Ethanovi výrazná změna života. Rada komunity rozhodla utnout Ethanovi tipec a otec jej proto posílá Jakeovi do služby, aby poznal, jak to chodí v prostředí mezi chudými, kde není nelehké sehnat práci, nebýt podřadným. S tímto faktem se těžko vyrovnává nejen Ethan, který je zvyklý na jiný způsob života, ale i Jake, který v Etanovi vidí pouze namyšleného frajírka, který vše řeší penězmi.

Nakonec však sledem událostí najdou společnou cestu na které se scházejí i s Jeremiášem.

Pokud na tento film náhodou někdy narazíte, určitě bych vám doporučil se u něho zastavit a shlédnout ho. Ukazuje totiž na to, že při honu za majetkem člověk nemůže poznat pravé štěstí, maximálně si svým počínáním nadělá spoustu nepřátel. Zrovna tak však nutí člověka odhodit svou pýchu, podívat se na problém z pohledu toho, kdo nám křivdí a zamyslet se nad tím, jestli přeci jen není chyba i nás.

Odkazy

Wikipedia

AllMovie

Obrázky z filmu